Hva skal ÅVGS gjøre på 17. mai?

17.mai blir feiret på ulike måter. Enten ligge i senga å sløve, eller hive på seg finstasen for å gå i tog eller se på tog for å feire grunnlovsdagen vår.

Norges grunnlov ble vedtatt på Eidsvoll 16.mai 1814. Dagen etter ble den undertegnet av Riksforsamlingen. Nasjonaldagen vår markeres mye mer enn det som er vanlig i andre land. I Norge er det barnetog og det blir sunget norske sanger som f.eks. nasjonalsangen vår “Ja vi elsker dette landet” Det er en offentlig høytidsdag og en offisiell flagg dag.

 


Laget av: Niila M.H Gjellestad, Ann sofie E. Hagen, Markus Melhus, Ole Tobias Haaland og Katrine Kallevik.

Jeg brenner for!

Hver onsdag har vi i skoleavisen bestemt oss for å ha en fast spalte om hva lærere brenner for. Visste du dette om din lærer?

13073148_654305698056999_2136880996_o-4

Denne uken snakket skoleavisen med Christine Ellingsen, lærer på Åkrehamn Vgs. Vi spurte hun hva hun brenner for.

–Jeg brenner for Game of Thrones og historie. Innen historie er det svarte dauden som interesserer meg mest, fordi Norge ble på en måte mye bedre etterpå.

Hva gjør du på fritiden for å formidle din interesse til andre?

–Jeg underviser i historie, og så er jeg formann i sær komite historie som er en del av Åkrehamn utviklingsforum. Vi har også utstillinger på fiskeridagene.

 

Skrevet av Ann Sofie Eidhammer Hagen

17. mai-planer for Åkra

Vi er godt i gang med vårmånedene og nå er det snart tid for 17. mai. På forskjellige steder blir det feiret på forskjellige måter. I Oslo for eksempel, har de toget som går i flere timer.

På Åkra har vi ikke nok folk til et så langt tog, da hadde vi ikke hatt noen til å se på oss. Jeg er ikke noen ekspert på alt som foregår på Åkra på 17. mai, fordi alt er ganske kneblet sammen og jeg er litt mer fokusert på korpset.

17. mai begynner selvsagt når fante-toget kjører rundt og vekker folk. Det neste som skjer er morgenposisjon når korpset og speideren marsjer gjennom regnet (det er liten sjanse for fint vær). Morgenposisjon slutter ved reisinga av flagga på kulturhuset.

For de aller fleste er det første toget, barne-toget. Barne-toget begynner å gå fra Grindhaug og Åkra skole, de to togene går sammen oppe i krossen rett foran Kiwi. Når begge togene har gått sammen tar de seg en sightseeing tur rundt på Åkra. Etter barne-toget er det gudstjeneste i kirka.

Når folk kommer tilbake til skolene blir det etter hvert konkurranser. Rett etter konkurransene er det kapproing nede på kaien. Hvis du er med i kapproinga bør du passe på at båten din ikke blir bordet av de i den andre båten, du bør også være forberedt på å bli angrepet med årer.

Etter kapproinga er det neste jeg vet om folketoget. Der kan du finne mye forskjellig; korps, biler, traktorer og mer. Etter toget blir det mer på ungdomskolen. Jeg vet det er noen som snakker der, men jeg går vanligvis hjem etter folketoget. Etter det som skjer på ungdomskolen vet jeg ikke om noe mer på Åkra. Hvis du kjenner til noe mer som skjer på Åkra, så vet du mer enn meg.

Tekst av: Thomas Johannessen

”Når du blir stor”

Vi har snakket med noen elever her på skolen om deres fremtidige planer, for det er så mange som lurer på hva de vil bli når de blir eldre. 

Skrevet av: Johanne Øygarden og Åselill Jonassen 
Er det mange ungdommer som vet hva de vil bli allerede nå?
-Jeg har ikke tall, men jeg synes de fleste har en anelse, eller vet hva de vil bli. Mange av de som besøker meg har nok falt til ro på hvilket programområde de er interesserte i, men kanskje ikke hvilke lærefag de vil ha. Det som er viktig å tenke på, er at om du har begynt på en plan så gjennomfør den planen, for det er mange muligheter. Selv om du har fagbrev så finnes det muligheter for å ta høyere utdanning. Det er klart, det er jo de som har urealistiske mål for eksempel de som vil bli lege men har to i matte. Da man må jo se på hva man faktisk kan få til, sier Ruth Odland, YOU- rådgiver ved Åkra vgs.

Vet de mye om mulighetene de har for yrker og utdanning?
-Jeg hadde nok håpet at de hadde visst litt mer, men det er nok noe som tar tid før det fester seg. Det er kanskje lurt å ta litt og litt. På ungdomsskolen så har man noe som heter “utdanning til valg” som burde gi god innsikt til mulighetene, men det kommer jo alltid noe nytt, så det er nok vanskelig å være oppdatert på alt. Så lenge man kan det å lete frem på utdanning.no, skal man kunne finne frem til alt, sier hun.

Kommer mange ungdommer til deg for tips om utdanning?
-Ja, men ikke så mange som jeg skulle ønske. I januar og februar er det mange, men jeg kunne godt tenke meg litt mer spredt besøk utover året. De vet kanskje ikke hva de skal spørre om? Tidligere gikk jeg ut til alle elevene og ga dem tidspunkter. Da var det flere som kom, men folk snakker kanskje hjemme, sånn at de ikke trenger rådgiving, tror Odland.

Tror du folk snakker mer om sånt hjemme nå enn før?
– Ja, kanskje nå som det er dårligere tider i enkelte bransjer. Foreldre interesserer seg kanskje mer og spør mer, sier rådgiveren.

Johannes Holvik, 1HEC

Johannes
Hva vil du bli når du blir stor?
– Ambulansearbeider

Hvorfor?
– For jeg liker å jobbe med folk og jeg vil gjøre det lille ekstra for å hjelpe andre.

Vet du hvilken utdanning som må til for å bli det?
– Først må du gå på VG1 helse og oppvekst, så må du gå ambulanselinja og etterpå har du opplæring i 2år og tar fagbrev.

Hva ville du bli da du var liten?
– Jeg ville bli styrmann så derfor gikk jeg TIP VG1 i fjor.

Hvorfor?
– Jeg likte å være på sjøen og jeg ville følge i fotsporene til rollemodellen min, oldefar som var kaptein på en båt.

Simen Boge, 1EFB

Simen
Hva vil du bli når du blir stor?
– Har ikke peiling.

Hva ville du bli da du var liten?
– Hva jeg ville bli da jeg var liten? Jeg ville spille fotball, det var drømmen.

Hvorfor?
– Fordi jeg interesserer meg veldig for fotball.

Måtte du hatt noe spesiell utdanning for dét?
– Nei, men hadde jeg vært flink nok, hadde jeg blitt plukket opp av et akademi eller noe lignende og fått et par treninger om dagen gjennom det.

Spør Helsesøster

Skrevet av: Alice Minde

Ny uke, nye svar & spørsmål!
Er du nysgjerrig på noe eller har du noe å spør om som du syns er litt flaut? Send dem inn anonymt her og du får svar ifra helsesøster!

IMG_8636

Helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal jobbe for å fremme psykisk og fysisk helse, fremme gode sosiale og miljømessige forhold og forebygge sykdom og skade.
– Ung.no

Jente VG2: Kan du gi oss resept på p-piller? Og er det dyrt?
“Helsesøster kan skrive ut resept på p-piller fra dere er 16 år gamle. Noen p-piller må dere betale litt for å få, men det er også p-piller som er gratis.”

Gutt VG1: Hvor kan man bestille gratis kondomer? Og er det aldersgrense på det?
“Det kan bestilles kondomer på gratiskondomer.no. det er ikke aldersgrense på dette. Helsesøster har også kondomer på skolen, og dere kan få på Helsestasjon for ungdom. Viktig å bruke kondom. Eneste prevensjonsmiddel som beskytter mot kjønnssykdommer.”

Gutt VG3: Har du tips til slutte med snus / røyk?
“Masse gode tips på nettsiden slutta.no Både for røyking og snus.”

 Jente VG2: Hei, er det mulig å få en psykolog uten at foreldre vet?
“Det er mulig til å få time til psykolog uten at foreldrene vet om det. Ta kontakt så skal jeg hjelpe deg.”

VG3: Jeg har hatt lyst til å gå til psykolog lenge nå, men jeg vet ikke hvordan jeg skal ta kontakt. Kan du hjelpe meg?
“Ta kontakt så skal vi finne en time hos psykologen som passer for deg.”


Ta kontakt med helsesøsteren personlig!
Helsesøsteren er på skolen fast mandager og torsdager. Hun kan også kontaktes på mobil: 918 35 160

Mobilvaner

Av: Jasmin Olsen & Alice Melanen

Denne uken har vi spurt om hvor mye ungdommer og voksne bruker mobilen og hva de bruker den til.

Roald Heggelund, 1TPD

IMG_5035Hva bruker du mobilen din til?
-Mesteparten internett, 9gag, underholdning.

Hvor ofte sjekker du mobilen din?
-Hvert friminutt, kanskje?

Tror du du hadde klart deg uten mobilen din?

-Nei, egentlig ikke nå for jeg har fått en vane om å bruke den så mye, men når jeg var mindre så hadde jeg ikke like mye mobilbruk så jeg har nå, så nei jeg tror jeg ikke hadde klart meg uten mobil.

Tror du livet ditt hadde blitt bedre uten mobil?

-Ja, det er faktisk sant for hvis jeg ikke hadde hatt mobil så kunne jeg ha vært mye mer sosiale, men jeg vet om folk som bruker mobilen litt mer enn meg.

Rayana Dakhilgova, 1HEA

IMG_5034

 Hva bruker du mobilen din til?
-Sosiale medier, og så bruke jeg den til å av og te ringe, og ta bilder.

Hvor ofte sjekker du mobilen din?
-Hvert minutt, Hvert eneste minutt.

Tror du du hadde klart deg uten mobilen din?

-Nei, aldri, jeg hadde aldri klart meg uten mobilen min, det e #1 for på mobilen min er alle bildene mine og snapchat er på telefonen min og det kan jeg ikke bruke på pcen.

Tror du livet ditt hadde blitt bedre uten mobil?
-Ja, det hadde det men jeg komme ikke til å legge ned mobilen for å prøve.


Kjetil Svendby

IMG_5033Hva bruker du mobilen din til?
Den bruker jeg til å ringe, sende tekstmeldinger og ver på nettet.

Hvor ofte sjekker du mobilen din?
– I hvertfall ein gong i timen.

Tror du du hadde klart deg uten mobilen din?
-Jeg er jo så gammel at jeg har vært oppvokst uten mobil så jeg vet jeg hadde klart meg men det hadde vert vanskelig nå som jeg er vante me ann.

Tror du livet ditt hadde blitt bedre uten mobil?
-Ja, både og, det hadde vært mindre stressende for du blir hele tiden minnet på ting du burde gjort, og du har mye mer direkte innsyn på hva folk holde på med, men på en annen side så var det veldig behagelig før når du ikke hadde den voldsomme tilgjengeligheten så jeg må bare si både og der.

Oppsummert

I følge spørreundersøkelsen våres synes alle at de ikke klarer å leve uten mobilen, mesteparten av folkene klarer ikke å leve uten sosiale medier. De bruker streaming services ganske mye.

Mesteparten tror de ikke klarer å leve uten mobilen sin, men de tror livet hadde vært bedre uten mobil.

Åkrehamn scorer høyt på skoleundersøkelse

AV: Vegard Kildal. Tekst/Foto

aakra-vgs-980x551

En ny undersøkelse over videregående skoler i Norge viser at Åkrehamn ligger godt over landsgjennomsnittet. 

For første gang publiseres det en sammenligning av kvalitet på ulike videregående skoler i hele landet. Undersøkelsen tar blant annet for seg hvor flink skolen er til å sikre at elevene fullfører studiene med gode karakterer.
Undersøkelsen er finansiert av Kunnskapsdepartementet og ble gjennomført av SØF (Senter for økonomisk forskning) i Trondheim.

Blant de beste

I Rogaland faller Åkrehamn på andre plass, slått av Karmsund med 0.2 poeng. Nederst på skalaen i Rogaland ligger Skeisvang med 2.6 av 6 poeng.
Under er en oversikt over skolene i Haugaland:

  • Karmsund 4.5
  • Åkrehamn 4.3
  • Haugaland 3.3
  • Ølen 3.3
  • Kopervik 3.1
  • Vardafjell 2.8
  • Skeisvang 2.6

Resten av resultatene kan du finne HER

Resultatene viser at det er for store forskjeller mellom skolene i landet sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Tv2.

Målet må være å gi alle elever i landet like muligheter til å lykkes, uavhengig av hvor de bor eller hvilken skole de begynner på.

Skolene som deltok i undersøkelsen ble vurdert ut ifra syv forskjellige punkter. Resultatet av disse punktene ble deretter beregnet om til en karakter på en skala fra èn til seks. Les mer om dette her

Hvor mange likes har du?

Sjekker du ofte hvor mye likes du har fått på bildet ditt på Instagram? Da er du ikke alene.

Skrevet av: Celine Bjørkeli

IMG_5778
Foto: Celine Bjørkeli

Hvem andre drømmer vel ikke om å ha millioner av følgere på Instagram eller Twitter. Kjendiser som Kim Kardashian, Kylie Jenner og Gigi Hadid er kjente navn for oss på disse sosiale mediene. Ikke bare har de godt betalte jobber, men de tjener og opptil 200 000 til 400 000 kr per Instagram post. Hvem vil vel ikke ha det livet?

I vår undersøkelse blandt ungdom mellom 13-20 år fant vi ut at:

– Over 90% sier de sjekker Instagram hver dag, og selv om ca 40% sier at de sjeldent tenker på hvor mange likes og/eller followers de har, så sier ca 35% at de tenker på det noen ganger.

– Når spurt om hvor ofte de sjekker sosiale medier til dagen svarte ca 37% at de sjekket flere ganger om dagen, ca 25% svarte flere ganger i timen, mens ca 22% svarte at de sjekket de hele tiden.

Tusenvis av følgere

599fe457ab623dd1a819dc853a3d8379
Mange leter etter forskjellige løsninger på å få tak i flere følgere på kontoene sine. Foto: Skjemdump fra Google.

Å være populær på sosiale medier betyr å ha mange følgere, jo flere jo bedre.

Det finnest hundrevis av nettsider som tydeligvis skal gi deg “10,000 GRATIS Følgere!”. Men pass på, å bruke en slik tjeneste kan få Instagram kontoen din slettet.

I undersøkelsen spurte vi de fra 1 til 10 hvor opptatte de var av å ha følgere og likes på Instagram kontoen sin, dette var resultatet:

3b6c8013a53c31688674e29a700b3497

Svarene er varierte. Noen bryr seg masse, mens andre bryr seg ikke i det hele tatt. Nummer 5 er den som de fleste har valgt, som betyr at flest er middels opptatt av emnet.

Hvor opptatt er du?

Foto: Skjermdump fra Instagram @gigihadid

School life hacks

Det kan være vanskelig å gå på skolen iblant, men det fins mange måter å gjøre skolelivet litt lettere. Her skal vi gi dere noen school life hacks.

Tekst og bilde av: Thomas Johannessen

DSC_0077

Enkelt tips til øving

Hvis du sliter med å øve på en prøve kan du bare lage et sammendrag. Du tar sammendraget og henger det opp et sted du ofte går. Slik kan du øve hver gang du går der. Eksempler på steder du kan henge opp lappen er bad og kjøkken.

Det er bedre med for mye enn for lite

Alltid ha mer enn en av skolesaker for eksempel verktøy, blyant/penn, osv. Slik at hvis du eller andre glemmer noe så kan du alltid få låne av andre eller skolen. Det er kjipt når du glemmer, ødelegger eller mister noe. Det blir dobbelt så kjipt hvis du ikke har noen å låne hos eller ikke har ekstra selv.