Åkrehamn scorer høyt på skoleundersøkelse

AV: Vegard Kildal. Tekst/Foto

aakra-vgs-980x551

En ny undersøkelse over videregående skoler i Norge viser at Åkrehamn ligger godt over landsgjennomsnittet. 

For første gang publiseres det en sammenligning av kvalitet på ulike videregående skoler i hele landet. Undersøkelsen tar blant annet for seg hvor flink skolen er til å sikre at elevene fullfører studiene med gode karakterer.
Undersøkelsen er finansiert av Kunnskapsdepartementet og ble gjennomført av SØF (Senter for økonomisk forskning) i Trondheim.

Blant de beste

I Rogaland faller Åkrehamn på andre plass, slått av Karmsund med 0.2 poeng. Nederst på skalaen i Rogaland ligger Skeisvang med 2.6 av 6 poeng.
Under er en oversikt over skolene i Haugaland:

  • Karmsund 4.5
  • Åkrehamn 4.3
  • Haugaland 3.3
  • Ølen 3.3
  • Kopervik 3.1
  • Vardafjell 2.8
  • Skeisvang 2.6

Resten av resultatene kan du finne HER

Resultatene viser at det er for store forskjeller mellom skolene i landet sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Tv2.

Målet må være å gi alle elever i landet like muligheter til å lykkes, uavhengig av hvor de bor eller hvilken skole de begynner på.

Skolene som deltok i undersøkelsen ble vurdert ut ifra syv forskjellige punkter. Resultatet av disse punktene ble deretter beregnet om til en karakter på en skala fra èn til seks. Les mer om dette her

Hvor mange likes har du?

Sjekker du ofte hvor mye likes du har fått på bildet ditt på Instagram? Da er du ikke alene.

Skrevet av: Celine Bjørkeli

IMG_5778
Foto: Celine Bjørkeli

Hvem andre drømmer vel ikke om å ha millioner av følgere på Instagram eller Twitter. Kjendiser som Kim Kardashian, Kylie Jenner og Gigi Hadid er kjente navn for oss på disse sosiale mediene. Ikke bare har de godt betalte jobber, men de tjener og opptil 200 000 til 400 000 kr per Instagram post. Hvem vil vel ikke ha det livet?

I vår undersøkelse blandt ungdom mellom 13-20 år fant vi ut at:

– Over 90% sier de sjekker Instagram hver dag, og selv om ca 40% sier at de sjeldent tenker på hvor mange likes og/eller followers de har, så sier ca 35% at de tenker på det noen ganger.

– Når spurt om hvor ofte de sjekker sosiale medier til dagen svarte ca 37% at de sjekket flere ganger om dagen, ca 25% svarte flere ganger i timen, mens ca 22% svarte at de sjekket de hele tiden.

Tusenvis av følgere

599fe457ab623dd1a819dc853a3d8379
Mange leter etter forskjellige løsninger på å få tak i flere følgere på kontoene sine. Foto: Skjemdump fra Google.

Å være populær på sosiale medier betyr å ha mange følgere, jo flere jo bedre.

Det finnest hundrevis av nettsider som tydeligvis skal gi deg “10,000 GRATIS Følgere!”. Men pass på, å bruke en slik tjeneste kan få Instagram kontoen din slettet.

I undersøkelsen spurte vi de fra 1 til 10 hvor opptatte de var av å ha følgere og likes på Instagram kontoen sin, dette var resultatet:

3b6c8013a53c31688674e29a700b3497

Svarene er varierte. Noen bryr seg masse, mens andre bryr seg ikke i det hele tatt. Nummer 5 er den som de fleste har valgt, som betyr at flest er middels opptatt av emnet.

Hvor opptatt er du?

Foto: Skjermdump fra Instagram @gigihadid

Media utplassert ved TV-Haugaland

I tre uker skal elever ved Åkrehamn media og kommunikasjon arbeide for TV-Haugaland.


Av: Jon Martin Langåker, Christoffer Eriksen(Video) og Yngve Sevland(Tekst).

Det er 12 medieelever fra vg2 som fikk muligheten til å arbeide for TV-Haugaland i tre uker denne april måneden. Her skal de jobbe i grupper på to, sammen skal de lage tre reportasjer hver, reportasjene skal lastes opp på nettet eller sendes på TV-Haugaland.

Elevgruppene deltar i en ungdomsredaksjon som knyttes opp mot en praksisperiode i april. Det vil oppstå ukentlige redaksjonsmøter med veileder tilstede, Karmøynytt stiller konferanserom til disposisjon for redaksjonen. I tillegg kan elevene benytte seg av skolens studio, utstyr og fasiliteter.

Elevene blir utplassert på et kontor her på Åkra som tilhører TV-Haugaland, dette skal være arbeidsplassen deres de neste ukene. De skal her arbeide med blant annet; Reportasjer, saker, intervjuer og voiceovers. Alle reportasjene skal inneholde et spesifikt tema med målgruppe for ungdom i alderen 16-20 år. Kort fortalt skal redaksjonen søke det som opptar unge mennesker på Haugaland.

– Av dette prosjektet lærer elevene å lage bedre reportasjer og levere profesjonelt, forteller Thomas Mortveit leder av prosjektet.

TV-Haugaland har søkt om penger til å gjennomføre prosjekt. Søknaden ble godkjent og deretter ble denne typen undervisning tilgjengelig.

Thomas Mortveit forventer at elevene får satt sammen gode reportasjer for deres eget nivå. Med tanke på at dette er elever på vidergående trinnet og ikke redaktører for TV2 forventer han ikke så mye på en dag. Han håper selvfølgelig at elevene klarer å skape noe bra for deres nivå.

– Elever har mange ganger vært utplassert i lære på forskjellige bedrifter mangen ganger før, men ikke på denne måten. Derfor er vi veldig spente på å finne ut hvordan elevene vil klarer seg gjennom ukedagene. Vi håper undervisningen inspirerer dem og lærer dem mye om hvordan det er å være journalist, avslutter Mortveit.

 

Media til Malta

Utvalgte elever ved programområdet Media og Kommunikasjon VG2 skal tilbringe april måneden i Malta til våren 2016.

 Av: Yngve Sevland

Først

Det er totalt sju medieelever fra Åkrehamn VGS som får reise til Malta og studere en måned ved MCAST (Malta College of Arts, Science & Technology). Her reiser de sammen med tre lærere fra programområdet deres.

Det var i april 2012 medieelevene først reiste til Malta, i år blir det igjen arrangert en reise fra 29. mars til 17. april for medieelevene fra Åkra VGS. De skal her bo på et flott hotell.basseng_elevar

Elevene blir utplassert på institusjoner hvor de skal følge undervisning i mediefag, språk og kultur i tillegg til det rent faglige. Dette skal elevene gjøre sammen med maltesiske studenter. Derfor blir det påført ekstra engelskundervisning før reisen.


Dette har vært finansiert av EU gjennom Siu.
Siu (Senter for internasjonalisering av utdanning) er et videreutviklingsprosjekt som gir mulighet til å videreutvikle yrkesrettet opplæringsprosjekter sammen med europeiske studenter.

Erfaring

– Av denne typen undervisning lærer elevene å bli mer selvstendige, bo alene, språk, håndtere deres egen økonomi og en ny kultur innen mat, historie og media, sier VG1 lærer Åsmund Kringlebotten.

Åsmund Kringlebotten forklarer at denne typen undervisning blir påført for at elevene skal gå ut i verden, utvide samarbeid og nettverk, eller skape trivsel og interesser for linja.

Tidligere erfaring fra Malta-reiser viser at elevene har vært veldig fornøyde.
– Elevene har hatt mye positive opplevelser, sier Åsmund Kringlebotten.

MCAST bakgrunn(Åkra elever ved MCAST 2012)

 

Helse til Holsebro

I Februar reiste flere av elevene på Helse og sosial  Vg2 for å jobbe, bo og leve i Danmark. Vi i skoleavisen har snakket med Malene Pedersen og Synnøve Danielsen som er blitt plukket ut til å reise.

FullSizeRender

 

Av: Marius Nilsen TEKST/FOTO

 

I praksisperioden fra 22. februar til 21. mars skal sju elever fra Helse og sosial leve i Danmark, målet med turen er å gi elevene en erfaring med å jobbe utenlands, noe gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet.

-Vi som reiser er til sammen sju personer, alle som ville reise måtte søke til skolen. Alle som sendte søknad ble tatt ut til intervju, de så hovedsakelig på fravær, og karakter i PTF faget, forteller Malene Pedersen.

Elevene skal jobbe i hjemmetjenesten og barnehager i Hostebro kommune i Danmark, der hverdagen blir litt annerledes enn her hjemme.

-Det blir kjekt og komme seg vekk litt, vi skulle egentlig bo i leiligheter i Holstebro men nå blir det på Holstebro Utdannelsesenter istedet. Vi kommer til å jobbe fem dager i uken fra 07:00 til 13:00, men det blir interessant å bo i Danmark, sier Synnøve.

 

-Å jobbe i et annet land er jo ikke helt problemfritt, selv om dansk er veldig likt vårt språk her hjemme så kan jo språket bli et problem. Vi har fått beskjed om at vi må lære oss de forskjellige navnene på tallene, Danskene bruker jo helt andre navn på tall en oss i Norge, legger hun til.

 

Selve turen blir arrangert via EU’s program Erasmus+. Erasmus+ er et program som gjelder fra 2014 til og med 2020, målet med programmet er å bekjempe den rekordhøye arbeidsledighet hos unge i Europa. Erasmus+ ønsker å gi unge arbeidere erfaringer og kompetanse som det er behov for i arbeidslivet.

-Vi synes jo det er kjekt å få lov til å reise og bo i Danmark nesten helt kostnadsfritt, det er jo en opplevelse å ta med seg inn i arbeidslivet, avslutter Malene.

Er kantinen blitt en søppeldynge?

Av Celine Bjørkeli

_MG_5147

Hver dag kjøper elever på Åkrehamn Videregående Skole sin frokost eller lunsj i kantina eller på butikkene i nærheten. Dette resulterer i masse søppel. Skolen har satt opp miljøstasjoner over hele skoleområdet for at elevene skal ha boss lett tilgjengelig for å forhindre at det ligger søppel igjen etter friminuttene, men likevel ligger det rester av nudler, yoghurt og sjokolademelk etter de.

Karoline Olsen Sandhåland som er med i elevrådstyre nevner at de har vurdert å stenge kantina pga. søppelet.

_MG_5133

Turi Karin jobber i kantinen på skolen, og vi spurte henne noen spørsmål om dette emnet.

Hva synes dere om alt søppelet som ligger igjen i kantina etter friminutt?

– Det er veldig unødvendig. Det er så masse boss etter elevene, og det burde ikke være noe problem for de å ta det med seg fordi det er jo søppel rundt dem.

Skjer dette ofte?

– Dette skjer hver eneste dag, i hvert friminutt skjer det.

Hvorfor tror du dette skjer?

– Nei, rett og slett for at de ikke bryr seg. Eller at de ikke er vant med å rydde etter seg hjemme, og forventer at noen andre skal ta det for de.

Hva synes du vi skal gjøre for få kantinen vår ryddigere? Hva synest du elevene burde gjøre?

– Det er jo enkelt og greit å bare rydde etter seg. Men en kunne ha hatt mer fokus på det på skolen. At det blir poengtert ved skolestart, fordi det er viktigt å ha en ryddig kantine, for trivsel og og sånne ting.

Vil du at elevrådet skal ta dette opp?

– Ja, for eksempel. At de kjører litt på den saken.


_MG_5142

Laila Ferkingstad jobber som vaskepersonell på skolen.

Hva synes du om alt søppelet i kantina?

– Jeg synest elevene kunne tatt søppelet og levert de på miljøstasjonene eller i søppelsekkene i kantina når de er ferdige.

Hva tenker du når du ser alt søppelet som ligger i kantina?

– Det som er enklest er om de hadde tatt med seg søppelet. Da hadde jobben min vært mye enklere, og hadde gått mye fortere.  Fordi jeg er her for å vaske, ikke rydde.

Hvorfor tror du de ikke rydder?

– Fordi det er nok enklere å bare reise seg opp å gå. Men de har nok mødrene hjemme som plukker opp etter de.

Går dette ut øver dagen din?

– Ja, det tar ekstra tid. Mye ekstra tid. En må jo beregne at det tar 5-10 minutt på hvert klasserom, og vi vasker bare i pausene.

Hvor mye tid tror du det tar å rydde hele kantinen da?

– Ja det kan ta tid. Det er bare 3 av oss igjen om dagen. Vi må løfte hver stol, så vi må ha en klasse som må gjøre det. Hver uke så er det jo en klasse som er med på å løfte opp stoler og ta bosset. Me når de ikke gjør det, tar det oss minst 20 min til en halvtime mer.

Dette er vel ikke så kjekt for dere som jobber her?

– Klasserom og toalettene er jo så viktig å holde reint når vi er så mange elever. Om andre elever hadde tatt søppelet når de gikk forbi og kastet det når de så det hadde det vært mye enklere.

Så hva synest du vi skal gjøre med dette problemet?

– Det er ikke så vanskelig. Vi har jo hengt opp lapper og gitt beskjed om å rydde etter seg, og det funket en stund. Vi skulle hatt en regel om at alle må plukke opp søppelet sitt, og plukke andres hvis de har glemt det.

Elever får oppleve Ukraina på nært hold

14199_838289009516118_9017854879027728923_n

Elever ved Åkrehamn videregående skole får reise til Ukraina og oppleve U-landet på nært hold.

I 15 år har THK-stiftelsen i samarbeid med videregående skoler i Rogaland arrangert elevturer til Ukraina. I år blir det ny tur for fire elever ved Åkrehamn videregående skole.

AV: Vegard Kildal (Tekst og foto)

I april reiser fire utplukkete elever fra Åkrehamn videregående skole til Ukraina (Korosten) for å besøke familier som har fått hjelp av THK-stiftelsen.

“Turene blir arrangert slik at elever får se at hjelpen nytter og kommer frem” sier Vidar Akselsen, daglig leder i THK-stiftelsen. 

THK sender støtte til blant annet barnehjem, rehabiliteringssenter og skoler, det er disse institusjonene elevene får besøke.

De fire elevene er plukket ut fra både Vg1 og Vg2 og har sendt inn egen søknad om å få bli med på turen.

Marius Nilsen som går Vg1 på Media og Kommunikasjon er en av elevene som ble plukket ut til turen.

Jeg synes denne turen virket interessant og lærerik, derfor sendte jeg inn søknad.

7 april reiser han sammen med 14 elever fra Åkrehamn, Gand og Ølen videregående skole. Det er disse skolene som har i sammarbeid med THK samlet inn penger til Ukraina.

Jeg tror turen vil gi et sterkt inntrykk, det vil bli spesielt å se hvordan folk lever i U-land i forhold til hvordan det er her i Norge.

Marius
Marius Nilsen, 1MFA

Akselsen sier også at hvis skolen vil, så blir det arrangert ny tur til neste år.

Åpnet for påmelding til vinteraktivitetsdagen

Det ble nylig lagt ut informasjonen og påmelding til vinteraktivitetsdagen på It’sLearning. Du kan velge mellom fottur i Åkramarka, Haugesund Ishall og alpint, snowboard og langrenn i Sauda. Aktivitetsdagen er 10. Mars.

Tekst av: Thomas Johannessen

Hvis du velger fottur så kan du velge mellom å være på Fjellagshytta/Speiderplassen, eller så kan du velge å gå til søre Solefjell.

Hvis du velger Haugesund Ishall så kommer du til å stå på skøyter. Du kan velge mellom ishockey eller fri aktivitet på isen.

Hvis du velger Sauda-tur så får du mulighet til å stå på ski eller snowboard. Her må du enten kjøpe et heiskort eller gå tur på langrennsski (krever eget utstyr).

Aktivitetsdagen er torsdag 10. Mars uke-10.

  • Vi har disse aktivitetene fordi vi vil at folk skal være ute i fri luft og holde på med vinteraktiviteter. Jeg tror Sauda har vært mest populært tidligere år, sier Espen Eik Jakobsen

LOL-uka

LOL er en uke der hele media går sammen for å for å lage film. De går i flere grupper med folk fra alle tre trinn. Målet med filmen de lager er å få lærerne til å le.

Av: Thomas Johannessen (Tekst og foto)

Filming

I år ble LOL-uka holdt i uke fire. Grunnen til LOL, er at elvene kan få lære og lage film og ha det gøy mens de gjør det. Gruppene er helt tilfeldige, slik at alle skal få en sjanse til å bli kjent med nye folk.

– LOL skal hjelpe folk med å trives bedre på media, denne uka får elever en sjanse til å bli kjent med andre folk fra alle årene på media. Noe viktig folk kan lære denne uka er å jobbe med folk en ikke liker, eller å jobbe med andre folk, sier Kjartan Haavik, lærer i mediefag.

De har hatt LOL siden 2005, det vil si at dette var det 11. året de hadde det. Det ble starta som Goggen-uka (Goggen var kallenavnet til læreren som starta LOL), men ble forandra til LOL da han slutta.

Elevene ga positive tilbakemeldinger om LOL.

– Det var kjekt, sa Hans David Olaissen, elev i 1mfa.